diumenge, 2 de setembre del 2012

Arròs cremós de shiitake

Avui farem un plat amb un ingredient que no es coneix gaire a la nostra cuina, però que quan el proveu segur que us agrada molt i l'introduïu dins de molts dels vostres plats: el shiitake. El shiitake és un bolet d'origen asiàtic amb un gust molt potent i que li dóna un sabor molt especial als plats, ja que, fa que agafin un toc oriental molt característic.

Els shiitakes sempre els he comprat dessecats en supermercats de productes xinesos, però, actualment s'estan començant a cultivar al nostre país i els podem trobar en algunes grans superfícies.

Aquesta recepta es pot fer igualemt amb bolets autòctons. Quedaria molt bé amb unes trompetes de la mort o amb ceps, es a dir, amb qualsevol bolet que ens donés un gust fort al plat.

[singlepic id=156 w=400 h=300 float=center]

INGREDIENTS:

  •  80 – 100 gr d'arròs per persona

  • 8-10 shiitakes

  • Brou de pollastre o verdures suau

  • Mantega

  • Mig pebrot vermell

  • 1 pebrot verd italià

  • 1 ceba tendra

  • 100 ml de nata líquida

  • formatge parmesà ratllat

  • sal


 COM ES FA?

Primer de tot, prepararem els shiitakes. Com que els tenim dessecats els hem de rehidratar. Per a fer-ho, els posem en un bol cobert d'aigua durant dues hores. Els netegem bé i els tallem a trossos. Del shiitake només s'aprofita la part de dalt, ja que, el peu del bolet és molt dur i no es fa servir per cuinar.

Agafem una paella i sofregim els pebrots i la ceba tallats a daus petits. Quan estan fets afegim els shiitakes i deixem que es facin durant dos minuts. Afegim l'arrós i el passem per la paella durant uns altres dos minuts per a que comenci a agafar el gust de tots els ingredients.


Mentre s'està fent el sofregit aprofitem per a preparar el brou. En una cassola posem el brou de pollastre o verdures i li afegim un dit de mantega i una mica de l'aigua que ha tret el shiitake quan s'ha rehidratat. Si no tenim brou podem fer servir només aigua, ja que, com he dit abans, el sabor del shiitake és molt potent i ja li donarà molt gust al plat.

Doncs bé, tenim l'arròs amb el sofregit i començarem a afegir-li amb un cullerot el brou. Les proporcions que fem servir a casa nostra són una proporció d'arròs (entre 80 i 100 gr per persones) per dos cullerots de brou, però, sempre he defensat que l'arròs no té una proporció exacta del brou que necessita sino que s'ha d'estar vigilant i anar corregir de brou fins a que quedi com a nosaltres ens agradi o més sec o més caldós. A més, podem aprofitar per fer un vermut a la cuina mentre ho vigilem ;-)

Un cop hem afegit el brou és el moment de corregir-ho de sal.

Deixem que es faci l'arròs durant uns 10 minuts que serà quan li afegirem la nata líquida que li donarà el toc cremós. Ho deixem dos o tres minuts més per a que es mesclin tots els gustos.

Per acabar, només ens quedarà posar-li el formatge ratllat per damunt i ficar-ho al grill del forn durant dos minuts més per a que es fongui una mica i ja ho tindrem llest.

Amb aquesta recepta participo a la Recepta del 15 de Els fogons de la bordeta de novembre dedicada als bolets.

 La cançó que us deixo avui és del disc Bed & Breakfast del grup català Els Amics de les Arts. Us recomano que escolteu bé la lletra perquè segur que la trobeu molt divertida.


[embedplusvideo height="391" width="646" standard="http://www.youtube.com/v/A3Yl3Fsj7tw?fs=1" vars="ytid=A3Yl3Fsj7tw&width=646&height=391&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=" id="ep8049" /]

3 comentaris:

  1. Ho provarem segur!!! Hi ho farem potser amb una altre bolet... Segur que amb qualsevol que tingui un gust fortet quedara bonissim

    ResponElimina
  2. Si us agraden els bolets segur que us agradarà! a més es pot fer amb qualsevol bolet... no cal que siguin shiitakes... :-)

    ResponElimina